Hur många gånger kan man älska?

"Jag skrollar mig igenom de 60 olika bloggar jag läser dagligen på Bloglovin. En hetsig dag skrollar jag bara, en lugn dag lusläser jag. En vanlig dag plockar jag ut favoriterna. Idag är en vanlig dag och jag möts av rubriken "Jag tror inte att man kan älska mer än tre gånger i livet". Det är Quetzala Blanco som har skrivit den rubriken. Innan jag klickar mig in och läser inlägget ryser jag längst hela min ryggrad. Kan man inte?Hur många gånger kan man älska?

 

Jag visste inte att det fanns en gräns. Men kanske är det så, att det finns en gräns och den gränsen är individuell. Någon orkar älska tre gånger, en annan orkar tjugo gånger och en tredje persons hjärta kanske är så svagt att det aldrig riktigt återhämtar sig från en. Hur många gånger orkar du älska?

 

Jag minns hur min första kärlek sa till mig en gång, när jag satt på köksbänken och dinglade med benen som vanligt (han stekte bacon, det var lördagsförmiddag), "Jag vill hellre dö än att vi ska sluta älska varandra". Tyvärr kan man inte bestämma hur länge eller mycket man ska älska en annan människa. Jag ville också hellre dö än att sluta älska honom då. Sen tittade vi på varandra några år senare och den där kärleken, förmågan att älska varandra så högt, den starka lågan av obeskrivliga känslor - den hade slocknat. Kvar fanns förståelse, tomhet, sorg och rädsla. När allt tog slut var kärleken mycket, mycket större än smärtan som kom efteråt. Det var ett så litet efterskalv i jämförelse till den exploderande kärleken vi hade under våra år som kära.

 

Jag var så sugen på att få älska igen efter det. Så fick jag chansen att göra det igen. Och när jag tog mig ur den relationen, så var efterskalvet större än allt jag tidigare upplevt. Det förstörde varenda ven, blodet kändes svart och hjärnan ruttnade sakta. Saker välte inom mig. Jag ville aldrig mer älska efter det.

 

Jag tror inte att det finns en maxgräns på hur många gånger man kan älska, alltså innerligt älska en person. Men jag tror att kanske, i alla fall för mig, så finns det en gräns för hur många gånger jag kan laga mitt krossade hjärta. Jag tror inte att jag klarar av att laga det obegränsat med gånger och jag hoppas att jag slipper göra det. Men älska, det gör jag gärna med hela mitt hjärta gång på gång på gång."

- En underbar krönika, skriven av Michaela Forni.

Kommentera här: